Het is zomer, buiten vallen de gebakken mussen van het dak (credits voor deze grap gaan naar Joël) en dus is het tijd voor de halfjaarlijkse update.

Na de vele schrijfsuccessen, behaald in 2017 en 2018, begon ik in januari van dit jaar vol goede moed aan een nieuwe serie schrijfwedstrijden. Ik wilde m’n schrijfstijl aanpassen door wat meer gebruik te maken van de ik-vorm en monologen. Tegelijkertijd was ik geïnspireerd geraakt door de korte verhalen van J.D. Sallinger. Tijdens het lezen van zijn verhalen ontdek je dat alle verhalen losjes met elkaar verband houden. Dat leek me een leuk idee en dus waagde ik me aan een nieuwe opdracht: verhalen schrijven die afzonderlijk goed zijn, maar onderdeel uitmaken van een groter geheel. Het resultaat? Tsja, verander nooit een winnend team… Bij bosjes vielen mijn verhalen van de lijstjes – net als gebakken mussen – en het aantal behaalde nominaties droogde op als een weiland tijdens de zomer van 2018. Wat bijna twee jaar ver bovenverwachting goed ging, lukte opeens niet meer. Slechts twee verhalen wisten een plekje in een verhalenbundel te veroveren.

Gelukkig zat niet alles tegen. In het voorjaar ben ik begonnen met het schrijven van verhalen voor Stichting Over Rood. Ik interview ondernemers die financiële moeilijkheden hebben meegemaakt en aan mij is de eer ten deel gevallen om hun verhalen op te schrijven en te verspreiden. Een dankbare (en leerzame) ervaring. Ook bij Kafonline worden mijn korte verhalen, dikwijls gebaseerd op het nieuws, goed ontvangen.

In het voorjaar mocht ik ook ervaren hoe één van mijn cursisten een flinke geldprijs won met haar verhaal en ik was aanwezig bij de gemeente Stichtse Vecht. De ambtenaren van het Sociaal Domein overhandigden hun verhalenbundel aan de wethouder. Naast dat ik training heb gegeven, heb ik zelf aan de bundel bijgedragen. Het resultaat is een mooi boekje, wat de inwoners van de gemeente gratis aan kunnen schaffen.

Mijn eigen, derde bundel, is inmiddels gepubliceerd en online te koop. Voor de komende maanden staan er nog een hoop uitdagingen op de rit: ik ben van plan aan een biografie (niet die van mij) te gaan werken en ook mijn jeugdroman moet eindelijk eens af. Daarnaast liggen er nog drie projecten – twee conceptbundels en een avonturenverhaal – dus er valt genoeg te doen. Hoe dat allemaal afloopt? Dat lees je over zes maanden…